Direct naar content

#39 - Desiderius Erasmus (28 oktober 1466-12 juli 1536) (S03)

In de podcast Wat Blijft hoor je de komende 12 weken de serie Grote Geesten, over indrukwekkende denkers uit de Humanistische Canon. Van Aristoteles tot Hannah Arendt en van Simone De Beauvoir tot James Baldwin. Wat hebben zij betekend? Wat kunnen we leren van hun leven en denken? En hoe leven zij voort?   

In de eerste aflevering volgt Stine Jensen het spoor terug van Desiderius Erasmus. Met satire en spot vocht hij als schrijver en denker in de zestiende eeuw tegen misstanden in de kerk. Zijn gedachtegoed lijkt actueler dan ooit. Zo verzette hij zich tegen dogmatisch denken en mensen die zich opsluiten in hun eigen gelijk, vertelt hoogleraar intellectuele geschiedenis Han van Ruler aan Stine. En in zijn boek ‘Lof der Zotheid’ laat hij zien hoe humor, ironie en zelfkritiek onontbeerlijk zijn. Hoogleraar Erasmiaanse waarden en voormalig politicus Ronald van Raak: 'Hij zag dat als het cement tussen de stenen, het houdt de samenleving in verband. Bovendien: als je mensen echt wil snappen moet je naar hun dwaasheden kijken.’

De Rotterdamse rapper en muzikant Adison dos Reis maakte recent pas kennis met Erasmus en was meteen fan. Hij liet zich inspireren tot een speciale Erasmus-rap waarin hij bezingt hoe Erasmus en hij hetzelfde pad bewandelden, Erasmus als bastaardzoon en Adison als immigrant in Rotterdam. Ook ziet hij overeenkomsten als het gaat om autonomie en spelen met taal. Sanne Steen, promovenda aan de Erasmus Universiteit, vertelt bij het standbeeld van Erasmus voor de Laurenskerk over de betekenis voor de stad Rotterdam. 

Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Wat blijft