Direct naar content

VIDEOPODCAST: Waarom scheurt mijn zak chips nooit open zoals ik wil?

Een zak bevroren erwten uit de vriezer die zo moeilijk open gaat dat je er een schaar bij moet pakken. Een zak pasta die in de verkeerde richting doorscheurt (spaghetti op de grond...). Of het gepruts met het openen van een zak chips. Herkenbaar? Dr. Bram Bamps, industrieel ingenieur aan de UHasselt, is dé expert op het gebied van plastic verpakkingen. Hij legt uit waarom sommige plastics zo makkelijk openscheuren en andere juist helemaal niet.

  • Gastspreker: dr. Bram Bamps

  • Redactie: Nicole Tegelaar

  • Eindredactie: Katleen Bracke

  • Montage: Liesbet Peremans

Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de spelers van de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.


Datum:
Duur:

Meer afleveringen van De Universiteit van Vlaanderen Podcast

  • Waarom is het niet oké om je naast iemand te zetten in een lege treincoupé?

    Je zit in een lege treincoupé en dan stapt er iemand in die zich naast je zet. Of je staat aan een leeg urinoir en iemand komt meteen naast je plassen. Dat voelt heel raar en ongemakkelijk. Maar waarom eigenlijk? Wat bepaalt ons gedrag...
  • Moeten we zwijgen over terreurdaden?

    Stel je voor: de televisie-uitzending wordt onderbroken voor breaking news over een grote terroristische aanslag in Antwerpen. Misschien ben je dan bang, ook als je op dat moment ver weg in Brugge bent. Kan de berichtgeving over zo’n...
  • Wat gebeurt er in je lichaam als je je adem inhoudt?

    Sommigen kunnen het 4' (da's héél lang), anderen 15". Hoe lang kan jij je adem inhouden? Waarom is dat zo moeilijk? Inspanningsfysioloog Louise Declercq van de UGent doet speciaal voor duikers (en stoefers, om mee uit te pakken in het...