Direct naar content

#16: De Vinex Paradox

De maker van dit verhaal, Michiel van Poelgeest, slaat op een ochtend de krant open en leest een interview met Vinex-vader Hans Leeflang, waarin hij pleit voor een nieuw masterplan voor Nederland, om het nijpende woningtekort op te lossen. Onder andere. Leeflang’s oproep raakt een gevoelige snaar. Want: een miljoen woningen…hoe dan? De regie lijkt te ontbreken. Het ‘grotere verhaal’ eveneens. Maar Vinex, dát willen we toch niet nog een keer?

Wat dan wel? De ooit zo ‘gewone’ woonwens van een eigen huis, met een achtertuin, in een fijne buurt, staat voor veel Nederlanders onder druk. Er is gewoon te weinig aanbod. Alle vinex kritiek ten spijt is er een ding dat je niet kunt zeggen over Vinex woningen: dat ze niet zijn gebouwd. Ze staan er. En je kunt er (fijn) in wonen, vertellen ook de trotse Leidsche Rijners Jelte en Tynke. Alhoewel ze soms nog last hebben van Vinexschaamte. Is Vinex dan misschien toch de oplossing voor al onze problemen?

Maker: Michiel van Poelgeest
Host: Nienke de la Rive Box
Muziek: Michiel van Poelgeest
Audio mix: Faboem
Producent: Klaenk

Platte Grond ontvangt subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Voor meer informatie: bezoek de website van Platte Grond.

Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Platte Grond

  • Platte Grond Seizoen 1 Teaser

    Platte Grond is een nieuwe podcast serie over pioniers, architecten en andere cowboys. Over plannen voor de toekomst, torenhoge ambities en over het spoor soms volledig bijster zijn.
  • #1: Strijd om de Toren

    Platte Grond heeft een vaste host - Nienke de la Rive Box - en een team van makers. Dit verhaal is gemaakt door René van Es.Strijd om de Toren is een verhaal over de Toren van Oud en de strijd om de nalatenschap van de beroemde...
  • #2: Beton, Zweet en Robots

    Platte Grond heeft een vaste host - Nienke de la Rive Box - en een team van makers. Dit verhaal is gemaakt door Mariette Heres.Beton, Zweet en Robots is het verhaal van Berry Hendriks, die als een van de eerste mensen ter wereld met...