Terug naar de krant

NRC Tussen de regels

In Tussen de regels praten boekenchef Michel Krielaars en onze boekenredacteuren wekelijks door over de beste en belangrijkste boeken van dit moment, samen met een gast uit de literaire wereld of daarbuiten. Spraakmakende romans en intrigerende non-fictie, moderne en klassieke schrijvers, poëzie en geschiedenis. In de sfeer van een literaire salon doe je nieuwe inzichten op over de boeken die je al hebt gelezen of nog op je verlanglijstje staan. En vooral over wat er tussen de regels staat.

vr - 25 maart 2022
Een jeugd vol incest of geweld: hoe maak je daar literatuur van?

Een jeugd vol incest of geweld: hoe maak je daar literatuur van?

Leeslijst podcast NRC Tussen de regels

De laatste jaren zijn er meerdere boeken verschenen waarin schrijvers woorden geven aan een trauma uit hun jeugd. Zo schreef Manon Uphoff in Vallen is als vliegen over het seksueel misbruik in haar jeugd, net als Griet Op de Beeck in haar roman Het beste wat we hebben. En onlangs verscheen van Philip Huff de roman Wat je van bloed weet over zijn jeugd met gewelddadige ouders. Kunnen trauma's verwerkt worden? Welke rol is daarbij weggelegd voor verbeelding en literatuur? En hoe vind je de juiste woorden om jeugdtrauma's te beschrijven? Michel Krielaars gaat daarover in gesprek met boekenredacteur Thomas de Veen en psycholoog en recensent Arthur Eaton.

In deze aflevering wordt gesproken over trauma en traumaverwerking naar aanleiding van diverse vormen van misbruik. Mocht dit je persoonlijk raken, weet dan dat hulp vragen helpt. Wie daar behoefte aan heeft, kan bellen met MIND Korrelatie (0900-1450) of met de Hulplijn Seksueel Misbruik van Slachtofferhulp Nederland (0900-9999001).

In deze aflevering besproken boeken:

Philip Huff: Wat je van bloed weet. Prometheus.

Manon Uphoff: Vallen is als vliegen. Querido.

Lees hier Thomas' recensie van de roman van Philip Huff

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/17/wat-doet-geweld-met-een-mens-de-nieuwe-roman-van-philip-huff-snijdt-door-de-ziel-a4090608

Lees hier het interview van Jannetje Koelewijn met Philip Huff

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/12/philip-huff-het-is-een-onweerlegbaar-feit-dat-mijn-ouders-gewelddadig-waren-a4088399

Presentatie:
Michel Krielaars
Gasten:
Thomas de Veen & Arthur Eaton
Productie:
Ignace Schoot & Maartje Willems
Montage:
Jeroen Jaspers

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in