Direct naar content

#18: Tegenwind

Als er nieuwe windturbines worden neergezet in Nederland is er bijna altijd discussie over. Regelmatig verschijnen er berichten in de media over mensen die fel tegen de komst van windturbines zijn, of het nu op land is, of op zee.

Mensen zijn vaak vóór schone energie maar niet in de buurt van hun leefomgeving. Je zou kunnen stellen dat we een ambivalente houding hebben ten aanzien van windenergie.

Maar in het verhaal Tegenwind gaat het  niet over de tegenstanders van windmolens en -turbines, maar over mensen die lyrisch zijn over windenergie. Volgens hen zijn windturbines zelfs potentieel erfgoed. Misschien wel juist omdat er zo veel maatschappelijk verzet tegen is.

We spreken onder andere met Chris  Westra, windenergie pionier: hij stond in de jaren ‘70 aan de wieg van de windturbine. Onlangs publiceerde hij het boek: Zet ze maar op zee. Die kant lijkt het ook op te gaan met de moderne turbines.

Christian Pfeiffer, derde generatie molenaar, weet dat windmolens altijd hebben moeten vechten voor hun plek in het Nederlandse landschap. De meesten verloren overigens die strijd. Verdwijnt straks ook de moderne turbine voorgoed uit de polder? Of verdienen sommige van hen een plek voor de eeuwigheid?

Credits
----------------------
Maker: René van Es
Host: Nienke de la Rive Box
Muziek: Michiel van Poelgeest
Audio mix: Faboem
Met medewerking van erfgoed-specialist Anita Blom

Platte Grond is een productie van Klaenk.

Seizoen 3 wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Luister naar de podcast VIA VIA

Support the show


--
Platte Grond is een productie van Studio Onzichtbaar.

Host: Nienke de la Rive Box
Muziek: Michiel van Poelgeest
Audio mix: Faboem

Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Platte Grond

  • #28: Natte Grond

    Nederlanders onderschatten het risico op overstromingen en hevige wateroverlast in hun leefomgeving als gevolg van klimaatverandering stelselmatig, zeggen experts. Tegelijkertijd wordt er nog steeds gebouwd op plekken die kwetsbaar zijn...
  • #27: Ongemak in de bodem

    We zien het liever niet, maar het is er wel: afval. Heel. Veel. Afval. Op veel plaatsen in Nederland liggen kolossale afvalbergen verborgen. Meestal onder, soms ook boven het maaiveld, zoals bij Het Groene Schip, in Amsterdam, een...
  • #26: Landhonger

    Wat gebeurt er met landbouwgrond wanneer die vrijkomt? Wie aast (en graast) er op ons boerenland? Land van Ons is zo'n partij bijvoorbeeld. Met geld van particulieren kopen zij (vaak in slechte staat verkerende) landbouwgrond op, om...