#20: Een bunker die niet beschermt
De spanning en angst uit de Koude Oorlog zijn terug van nooit helemaal weggeweest. Althans, wie het nieuws volgt over de oorlog in Oekraïne en de nucleaire dreigementen van Putin hoort, zou dat kunnen concluderen. Het toeval wil dat Nederland zich juist nu buigt over de vraag: wat te doen met een groot aantal atoombunkers en schuilkelders die stammen uit de Koude Oorlog periode?
Moeten we deze bunkers misschien toch weer operationeel maken, zodat we Nederland kunnen beschermen tegen een aanval met kernwapens? Kun je je überhaupt beschermen tegen een atoomaanval? Bestaan er nog plekken in Nederland waar je terecht kunt als de hel losbarst?
Michiel, de maker van dit verhaal, brengt samen met kunstenaar en koude-oorlog expert Kees van Leeuwen een middag door in een ‘Noodzetel’ in Den Haag en ontdekt de bizarre wereld die schuilgaat onder meters dik beton.
We horen oud-minster van Defensie Joris Voorhoeve, die al tijden waarschuwt voor teveel optimisme als het gaat over de nucleaire dreiging.
En tot slot spreekt Michiel met Raphaël Smid, iemand die veel weet over ‘Bescherming Bevolking’, een afgesloten hoofdstuk uit de geschiedenis waarvan sommigen, waaronder Joris Voorhoeve, zeggen: dit is actueler dan ooit.
Credits
----------------------
Maker: Michiel van Poelgeest
Host: Nienke de la Rive Box
Muziek & montage: Michiel van Poelgeest
Audio mix: Faboem
Met medewerking van erfgoed-specialist Anita Blom
Platte Grond is een productie van Klaenk.
Seizoen 3 wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Luister naar de podcast VIA VIA
--
Platte Grond is een productie van Studio Onzichtbaar.
Host: Nienke de la Rive Box
Muziek: Michiel van Poelgeest
Audio mix: Faboem
- Datum:
- Duur:
Meer afleveringen van Platte Grond
-
#28: Natte Grond
Nederlanders onderschatten het risico op overstromingen en hevige wateroverlast in hun leefomgeving als gevolg van klimaatverandering stelselmatig, zeggen experts. Tegelijkertijd wordt er nog steeds gebouwd op plekken die kwetsbaar zijn... -
#27: Ongemak in de bodem
We zien het liever niet, maar het is er wel: afval. Heel. Veel. Afval. Op veel plaatsen in Nederland liggen kolossale afvalbergen verborgen. Meestal onder, soms ook boven het maaiveld, zoals bij Het Groene Schip, in Amsterdam, een... -
#26: Landhonger
Wat gebeurt er met landbouwgrond wanneer die vrijkomt? Wie aast (en graast) er op ons boerenland? Land van Ons is zo'n partij bijvoorbeeld. Met geld van particulieren kopen zij (vaak in slechte staat verkerende) landbouwgrond op, om...