Direct naar content

Hoe risicovol is sleutelen aan het klimaat nou echt? - Hoe risicovol is sleutelen aan het klimaat nou echt?

Terwijl veel denken dat we met zon, wind en minder vliegen en vlees onze klimaatdoelen gaan halen, weten klimaat-insiders allang dat er meer drastische maatregelen nodig zijn om binnen de 2 graden opwarming te blijven.

Er wordt daarom al jaren onderzoek gedaan naar technieken om ons klimaat af te koelen: van het weghappen van koolstofdioxide uit de lucht (carbon dioxide removal) tot het afzwakken van zonlicht (solar radiation management). Experimenteel, en bovendien zeer controversieel.

Waarom kiest de (internationale) politiek voor deze technieken? Volgens Jeroen Oomen, onderzoeker en expert op het gebied van climate engineering, durft de politiek zijn vingers niet te branden aan een veel belangrijker onderwerp; het feit dat we aan een flinke systemische verandering moeten geloven.
Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Tegenlicht Podcast

  • Zó werkt true pricing in de Nederlandse industrie

    Je luistert naar de Tegenlicht podcast, en naar Roland Duong en Michel Scholte, directeur en co-founder van The Impact Institute, die uitlegt hoe true price de Nederlandse industrie kan laten floreren.
  • Hoe werkt het geheimzinnige lobbyspel in Brussel?

    Als je echt wil weten wie de macht in Brussel heeft, kan je het beste een lobbyist spreken. 'Je krijgt meer gedaan met een stagiaire en veel vrijheid dan honderdduizend euro bij een multinational.'
  • Hoe kan het vertrouwen in de journalistiek worden teruggewonnen?

    Deze keer in de podcast: Ties Gijzel, onderzoeksjournalist bij Follow the Money. Wat is volgens hem de rol van de journalist anno nu? En hoe kan het vertrouwen in de journalistiek worden hersteld?