Studio Plantaardig
Esther Molenwijk
Download NRC audio app
Er is één ding dat we direct kunnen doen om een klimaatcrisis tegen te gaan. Het kost niets, het is niet moeilijk en we kunnen vandaag nog beginnen. Namelijk: ons menu verschuiven van dierlijk naar plantaardig. Minder vlees, vis en zuivel. We worden er ook nog eens gezonder van, én we voorkomen dierenleed. Dat deze transitie nodig is, staat inmiddels als een paal boven water. Maar hoe gaan we 'm maken? En welke verrassingen heeft het menu van morgen voor ons in petto? Esther Molenwijk gaat in gesprek met experts over de transitie naar een meer plantaardige samenleving.
Beschikbare afleveringen
-
Vegan Journaal #75: Vis-sector wil graatje meepikken van de eiwittransitie
Gezondheidsraad: minder vlees, meer peulvruchten. Advies vogelgriep 20 jaar genegeerd. Geitenonderzoek overtuigt Wiersma niet. Subsidies promotie visconsumptie. Schimmeleiwit The Protein Brewery goedgekeurd. Stille zeewierrevolutie.... -
#104 Carolina Trujillo: De hele maatschappij houdt ons blind voor dierenleed
Carolina Trujillo is schrijver en columnist. Diverse van haar romans wonnen literaire prijzen, zoals Meisjes in blessuretijd en Vrije Radicalen._____________________________________________________Samen maken we meer mogelijk, steun... -
Vegan Journaal #74: NVWA staakt hetze tegen plantaardig gehakt
Landbouwvisie CDA/PvdA-GL/D66/VVD: méér plantaardig! Wiersma, Eu & de duivelse Mercosur deal. Wiersma niet op non-actief. Milieu Centraal: Nederland bereid tot minder vlees. ReMilk verkoopt koe-loze koemelk. Bovaer supplement... -
#103 De teek: Helpt het gevaarlijkste dier van Nederland ons straks ook van het vlees af?
Peter Schaefer belandt na een avondje Barbequen met ademnood en hevige huiduitslag op de 1e hulp. Wat blijkt? Hij heeft een vleesallergie. Deze allergie wordt veroorzaakt door een tekenbeet. In de VS rukt-ie al op naar zo’n 20.000... -
Vegan Journaal #73: Ophokplicht maakt voor de meeste kippen geen enkel verschil
Komen kippen buiten zónder ophokplicht? Kippenstallen West-Vlaanderen nemen snel toe, dierenleed transport “restbiggen”, voor- & nadelen kalverliefde, insectenteelt niet zo duurzaam, transitiefonds Rabo niet naar innovatie, groep... -
#102 Teun van de Keuken: Vegans hebben de beste argumenten
Teun van de Keuken is programmamaker, presentator, podcastmaker en auteur. Je kent hem vast van het programma Keuringsdienst van Waarde, van de podcast Etenstijd, Tony Chocolonely of van zijn boek “De Mens is een Plofkip”. In zijn... -
Vegan Journaal #72: Wet gehaktbenaming juist bedoeld om te beschermen tegen uitwassen vleesindustrie
Veestapel kan verdubbelen door nieuwe rekengrens, PBL rapport wil landbouwgrond naar natuur, dieren slachtoffers stikstofbeleid, vleesconsumptie gedaald, vega gehakt mag niet meer van de NVWA, kleine hoeveelheid antibiotica in vlees &... -
#101 Jeroen Siebelink: “De NVWA is het schoothondje van de vee-industrie”
Ze zijn er om toe te zien dat onze producten veilig zijn, én dat de dieren in de veehouderij goed behandeld worden. De NVWA. Maar lukt dat ook? kun je als dierenarts bij de NVWA iets betekenen voor het dier dat op het punt staat... -
Vegan Journaal #71: Zorgt nieuwe partij ‘Vrede voor Dieren’ voor versplintering of juist voor meer dierenstemmen?
Verbod op de “Groenteburger”, nieuw Planetary Health Diet (EAT-Lancet), eerste OESO klacht dierenwelzijn, kweekvis probleem in Senegal, géén makreel meer in grote supermarkten, varkensboer stopt én gaat door, Partijprogramma’s... -
#100 Jort Kelder interviewt Esther Molenwijk. Wat leren we van 100 gesprekken over vlees?
Na 100 gesprekken over planten en dieren eten, duurzaamheid en de toekomst van ons voedsel is het tijd om de rollen om te draaien. Jort Kelder interviewt Esther Molenwijk en wat blijkt: ze liggen dichter bij elkaar dan je zou... -
Vegan Journaal #70 HAVO leerling Filosofie leert straks: vlees eten is moreel niet te verantwoorden
Jane Goodall overleden, oceaanverdrag, ontbossingswet, plantaardig in NYC, dierendag demo & 100x Studio Plantaardig LIVE! (met Jort Kelder)_____________________________________________________Samen maken we meer mogelijk, steun... -
#99 Hoe maken we de horeca plantaardiger? Lessen van horeca-pionier Pepijn Schmeink
Ongeveer 1 op de 5 maaltijden die we eten, eten we buiten de deur. In een restaurant, op het werk of in de schoolkantine. En daarmee heeft de horeca dus een groot aandeel in wat er op ons bord ligt. Maar misschien nog belangrijker:...