Undercover bij ChatGPT
Wat gebeurt er wanneer een mens zijn kennis gebruikt om een machine menselijker te maken? De ontwikkeling van artificiële intelligentie is al jaren in volle gang, en we lijken steeds meer te leven in de utopische toekomstwereld die we van het witte doek kennen. Tegenwoordig worden veelgebruikte generatieve AI-modellen getraind door miljoenen mensen. Maar wat betekent het eigenlijk om kunstmatige intelligentie te humaniseren?
Onderzoeksjournalist Jeroen van Bergeijk werpt hierop licht, gebaseerd op zijn tijd als undercovertrainer bij Outlier, een bedrijf dat onder andere werkt voor OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT. Zijn taak bestond uit het geven van prompts aan de bot, het opsporen van fouten en het corrigeren daarvan. Van binnenuit ziet hij, ironisch genoeg, een opvallend gebrek aan menselijkheid in een missie die juist draait om het menselijker maken van machines. Bovendien blijkt uit onderzoek dat onze persoonlijke bias onvermijdelijk wordt overgedragen op de technologie. Dus: hoe menselijk willen we artificiële intelligentie eigenlijk maken?
Deze week gaat Kees van den Bosch in gesprek met Jeroen van Bergeijk over zijn tijd undercover bij Outlier. Ze bespreken de inhoud van zijn werkzaamheden, de vage instructies en onduidelijke werkomstandigheden, en de betekenis van het trainen van artificiële intelligentie door mensen.
Lees ook het artikel ‘Heeaal leuke mensen! Haha!’ in De Groene.
Productie: Rosa Springer en Kees van den Bosch.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
- Datum:
- Duur:
Meer afleveringen van De Groene Amsterdammer Podcast
-
Journalistiek in illiberale tijden I: Verenigde Staten
Hoofdredacteur Xandra Schutte in gesprek met Casper Thomas over hoe journalistiek standhoudt in de Verenigde Staten, waar radicaalrechts met een stortvloed aan provocaties de democratie ondermijnt. -
Hoe verandert Europa door Trump? | Verkiezingen in Canada en Australië | Het vredesdividend
Terwijl Trump de wereldpolitiek opschudt, zoeken Europa en het politieke midden — van Canada tot Australië — naar nieuwe strategieën en een herijking van veiligheid en internationale orde. -
Wytske Versteeg - Waar | Jan Hanlo Podcast
Wytske Versteeg over Waar (Querido, 2024).