Direct naar content

#4 Sarah Sluimer en Willem Bosch

Schrijver en feminist Daan Borrel is sinds een jaar ouder en ervaart het zorgen als best een individuele zaak. Het feminisme richtte zich tot nu toe vrijwel alleen op de emancipatie van betaald werk, in plaats van onbetaald, met als resultaat dat in veel huishoudens de vrouw nog steeds het meeste doet, niet alle ouders als ‘echte’ ouder worden gezien, en het opvoeden zich vooral achter gesloten deuren afspeelt. In deze podcast gaat Borrel op zoek of het ook anders kan: hoe kunnen we samen voor onze kinderen zorgen?

In deze feministische podcast over inclusief ouderschap onderzoekt ze hoe de zorg te verdelen als ouders, hoe álle ouders als echte ouders te behandelen, en hoe we van opvoeden een meer gemeenschappelijke taak kunnen maken.

In deze vierde aflevering spreekt Borrel met schrijver en columnist Sarah Sluimer en met Willem Bosch, scenarist en regisseur. Samen hebben ze drie kinderen. Borrel praat met ze over of het feministisch ouderschap in een heteroseksuele relatie iets anders betekent voor vaders en voor moeders, hoe mannen het ouderschap ook als een deel van hun identiteit moeten gaan dragen (en ze daar ook meer ruimte voor moeten krijgen bijvoorbeeld op werk, maar ook in deze podcast), en hoe je als moeder enerzijds in deze tijd heel individueel moet opvoeden maar anderzijds constant in verbinding staat met de ‘moederkloek’ waarmee je je kunt vergelijken. We stippen het belang van peetouders aan en elkaar complimentjes geven over de opvoeding.

Ook praten we over milieubewust opvoeden, want deze aflevering is gesponsord door Naïf: een merk van natuurlijke huidverzorgingsproducten (voor baby’s maar ook voor volwassenen!). Zomaar een feitje waar wij van schrokken: in een pakje standaard billendoekjes zit de hoeveelheid plastic van twee frisdrankflessen. En wist je dat er in zonnebrand microplastics zitten, die in de zee verdwijnen, ons eten, en dat inmiddels bij 80 procent van de mensen ook in hun bloed microplastics worden aangetroffen? Moge duidelijk zijn dat Naïf niet werkt met plastic. Op www.naïfcare.com vind je fijne blogs met antwoord op alle vragen over verzorgingsproducten (en kinderen). Ben je zwanger en wil je graag per fase informatie in je mailbox ontvangen over welke producten te gebruiken en hoe? Schrijf je dan in voor hun ‘pregnancy flow nieuwsbrief’ via deze link: https://naifcare.com/zwanger.

Deze podcast is bedoeld voor alle ouders, maar ook voor de nog-niet ouder die graag fantaseert over zijn, haar of hun droomfamilie. De muziek die je hoort is van blue dot sessions, Doris Vervuurt is de regisseur.

Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Met z'n allen achter de kinderwagen