Direct naar content

Radio: Nyncke Graafland-van den Berg over Piet Hein, Angelo Badalamenti, Daniel Kahneman en Gien van Maanen

Piet Hein, de zeevaarder uit Delfshaven, staat vooral bekend om zijn verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628 in opdracht van de West-Indische Compagnie. Zijn grafmonument in de Oude Kerk in Delft wordt momenteel gerestaureerd. Parallel hieraan is een tentoonstelling te zien. Wie was de persoon achter deze bekende verovering en hoe paste Hein in zijn tijd? Welke impact had hij op de Nederlandse geschiedenis? Lara Billie Rense spreekt met Nyncke Graafland-van den Berg, directeur Oude en Nieuwe Kerk Delft, over de rol van Nederlandse zeevaarders in de slavenhandel en de reflectie op ons collectieve verleden.

Verder in Wat blijft: componist Angelo Badalamenti, gedragseconoom Daniel Kahneman en keepster Gien van Maanen.

In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

Sportvrouw Gien van Maanen was keepster van Oranje en zat in het eerste officieuze Nederlandse vrouwvoetbalelftal. Officieuze, want de KNVB vond vrouwen en voetbal geen goede combinatie, boycotte het elftal en weigerde het een lidmaatschap. Gien en medespelers regelden vanaf het begin zelf alle zaken; het publiek bleek wél belangstelling te hebben voor vrouwenelftal.

Na een paar jaar stapte Gien over op handbal, ze speelde in het nationale team en beleefde 32 interlands. Buiten de sport leefde ze een enigszins teruggetrokken en solitair bestaan. 

In Wat Blijft volgt Romaneé Rodriguez haar spoor terug en praat met haar nicht, neef en een goede vriendin, met amateur-sporthistoricus Remco Neu en profvoetballer Sherida Spitse.

----

Redactie radio: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Jessica Zoghary.

Eindredactie: Bram Vollaers 

--- 

Meer over Wat blijft: https://www.human.nl/wat-blijft

Zie voor de playlist met alle muziek uit Wat blijft: https://open.spotify.com/playlist/1Gu8KXUHeVhLYE9M2jKkwu?si=cf8248e5824a48e5

Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Wat blijft