Direct naar content

#8 - Tussen twee vuren

In deze laatste aflevering van het tweede seizoen maken we een eenmalig uitstapje naar de Noordzee. En niet zonder reden. Yftinus werd namelijk op het spoor gezet van een schip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog op weg van IJmuiden naar Rotterdam werd aangevallen. Een van de opvarenden van dat schip, een kolentransporteur, was Kees Ringlever.

Zijn familie was er tot nu toe nooit achtergekomen wat er die noodlottige nacht is gebeurd en waarom het schip tot zinken werd gebracht. Maar na langdurig bronnenonderzoek van o.a. scheepslogs is het gelukt deze aanval van minuut tot minuut te reconstrueren.

Dat heeft geleid tot een bijzondere en vrijwel vergeten onderdeel van de recente geschiedenis van bootsmannen die tijdens de oorlog probeerden hun brood te verdienen. Want naast de vaak heldhaftige verhalen van schippers en scheepslui die tegen de Duitsers vochten, blijkt er ook nog een schaduwkant te bestaan van het maritieme leven tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar maar weinig over is geschreven en gedocumenteerd.

Dus waar we normaal begonnen bij een wrak en daar het verhaal bij zochten, beginnen we nu eigenlijk precies andersom.

Credits 'Het wrakke water':

Research, interviews, scriptontwikkeling en vertalingen: Renate van der Zee

Co-host & adviseur: Yftinus van Popta

Vertellers: Bartho Braat en Mike Boddé

Themamuziek & leader: JP Geersing

Aanvullende muziek & SFX: Blue Dot Sessions & Epidemic Sound

Productie, presentatie, eindredactie en montage: Jon Hille

Kijk voor meer achtergrond informatie op www.hetwrakkewater.nl

Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Het wrakke water

  • #8 - Tussen twee vuren

    In deze laatste aflevering van het tweede seizoen maken we een eenmalig uitstapje naar de Noordzee. En niet zonder reden. Yftinus werd namelijk op het spoor gezet van een schip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog op weg van IJmuiden naar...
  • #7 - IJs en weder dienende

    Wat had een Zeeuwse poon te zoeken op de Zuiderzee? Dit schip voer daar normaliter helemaal niet! Sinds 1875 was Klaas Spitse marktschipper tussen Kampen en Kuinre met een Zeeuwse poon genaamd Koopmans Welvaren. Tijdens en korte maar...
  • TRAILER seizoen 2

    Korte promo van seizoen 2 van Het wrakke water. Deze bestaat ook weer uit vier afleveringen. Vanaf 1 april aflevering 5 en 6, en dan elke week daarop de volgende.