Direct naar content

Radio: Anita Terpstra over Hiltje Aukes Sipma, Iris Apfel, B.B. Seaton en Reiky de Valk

Hiltje Aukes Sipma was een van de vele Friezen die halverwege de negentiende eeuw besloot haar geluk elders te beproeven. Met haar man en zes kinderen waagde ze de oversteek naar het land van de onbegrensde mogelijkheden: Amerika. In de hoop op een beter leven en religieuze vrijheid stichtten ze, samen met achthonderd andere Nederlanders, het dorpje Pella in de staat Iowa. Welke rol had Hiltje in het opbouwen van deze nieuwe, Amerikaanse gemeenschap? Schrijver Anita Terpstra reconstrueerde haar vaak harde bestaan door gebruik te maken van informatie over de mannen in haar leven. Lara Billie Rense spreekt met Terpstra over Hiltje, en andere vrouwen, die uit de geschiedschrijving over deze periode dreigen te verdwijnen.

Verder in Wat blijft: stijlicoon Iris Apfel, muzikant B.B. Seaton, en Barbara Balzerani, leider van de linkse terreurgroep Rode Brigades.

Afgelopen najaar overleed zeer plotseling de 23-jarige succesvolle, charismatische acteur Reiky de Valk. Zijn overlijden was het gevolg van zelfdoding en bracht een schok teweeg onder vrienden en collega’s; niemand had dit zien aankomen.

In tweede uur en de podcast van Wat blijft: het leven en werk van Reiky de Valk:

Reiky was al tijdens zijn opleiding aan de Amsterdamse Jeugdtheaterschool te zien in films en televisieseries. Hij werd bekend door zijn rollen in Dertigers, Hockeyvaders, Oogappels en de Nickelodeon-serie Hunterstreet. 

In Wat Blijft praat Nathan de Vries met regisseur Ties Schenk, vriend Arjan van Hesteren en met Reiky’s moeder Anouk.  

----

Redactie radio: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Jessica Zoghary.

Eindredactie: Bram Vollaers

---

Meer over Wat blijft: https://www.human.nl/wat-blijft

Zie voor de playlist met alle muziek uit Wat blijft: https://open.spotify.com/playlist/1Gu8KXUHeVhLYE9M2jKkwu?si=cf8248e5824a48e5 

Datum:
Duur:

Meer afleveringen van Wat blijft